czwartek, 21 stycznia 2016

Śledź w sosie curry

Jeśli nigdy nie próbowaliście śledzia w sosie curry to właśnie musicie to zrobić.
Jest rewelacyjny w smaku. Oczywiście najlepszy na drugi dzień po zrobieniu.
Ja poznałam ten smak niedawno i mogę śmiało powiedzieć, że jest pod nr 1 na mojej liście śledziowej.
Jeżeli macie ochotę na śledzie w innym wydaniu to zapraszam tutaj
Śledź w sosie curry

Składniki
450 g  płatów śledziowych
5 małych ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 cebula
250 ml  śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
łyżka natki pietruszki

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 3-4 godzin, a następnie pokroić w poprzeczne paski.
Kukurydzę odcedzić na sicie.
Ogórki  i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Śmietanę wymieszać z curry, solą i pieprzem. 
Wszystko razem wymieszać i posypać natką pietruszki.


śledź w sosie curry

9 komentarzy:

  1. Śledzie w sosie curry to genialne połączenie. Też zachwyciłam się nim tej zimy. Przyrządzam je troszkę inaczej, bo zamiast kukurydzy daję jabłko i używam czerwonej cebuli (dobrze wygląda), ale to te same smaki. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie , fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś się dzieje z nami dziwnego... zaczęłyśmy mieć ochotę na Twoje śledzie a nie zdarza się to często abyśmy miały chęci na takie smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mozna dodać makaronu małe muszelki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super, wykorzystam twój przepis na święta,ten mi przypadł do gustu . super przepis ;)

      Usuń