wtorek, 19 kwietnia 2016

Kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym

Kieszonki z piersi kurczaka napełnione szpinakiem  i jajkiem,zapieczone, a wszystko podane z sosem śmietanowo- szpinakowym.  Smaczny obiadek. Nie wiem co mi się stało, ale ostatnio w moich daniach dużo szpinaku. Może, dlatego, że moje starsze dziecko jest jego miłośnikiem. Tak mam w domu Papaja :)
Na blogu znajdziecie również łososia podaną na szpinaku i pieczarkach. (przepis)

Składniki
4 pojedyncze piersi z kurczaka
450 g mrożonego szpinaku
200 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
3 jajka
sól
pieprz
ostra papryka
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oleju




Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć chwilę rozmrożony szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem Usmażyć wszystko razem mieszając.
Pierś z kurczaka naciąć tak aby zrobić kieszonkę w środku. Oprószyć solą, pieprzem . Do każdej kieszonki nałożyć usmażony szpinak i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić całość olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie upieczone.

Pozostałą część szpinaku która nam została ponownie zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Chwilę smażyć.
Mięso podawać polane sosem.






kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym




8 komentarzy:

  1. kurczak i szpinak, pyszna para:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szpinak w takim wydaniu. Pysznie wygląda danie. Mogłabym mieć dziś taką porcję wspaniałego smaku na obiadek. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie z serii tych, które każdy powinien skosztować chociaż raz. Klasyk :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie idealne ;) Wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię połaczenie drobiu, szpinaku i śmietany :) Pyszny obiadek !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieknie i apetycznie wyglądają na tym sosie szpinakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze zrobione cycki smakowite dla buzi. Przyniosą wiele rozkoszy kulinarnych trzeba zrobić. Wszystko mam oprócz szpinaku ale do kupienia. a jeszcze na stole imieninowym odpowiedni trunek. Wzbudzi zachwyt.

    OdpowiedzUsuń