czwartek, 18 sierpnia 2016

Focaccia z pomidorami i tymiankiem

Focaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek.
Ulubione danie mojego starszego syna i na Jego życzenie dzisiaj robiłam.
Może i Wy skusicie się na takie pyszności?

Składniki
400 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
50 g oleju
sól

tymianek
1 duży pomidor
oliwa z oliwek

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać cukier, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać , sól, mleko, olej i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto na grubość około 1 cm. Ułożyć kawałki pomidorów, posypać tymiankiem. Pomiędzy rzędami pomidorów palcem powciskać dołki. Poczekać aż ciasto lekko podrośnie na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni C około 25 minut.Ciasto musi być lekko rumiane.
Podawać z dodatkiem oliw z oliwek.


focaccia z pomidorami i tymiankiem



3 komentarze:

  1. Pycha, z oliwą z oliwek na pewno jest wspaniała. Sam smak :) Uwielbiam takie przepisy. Tymianek nadaje super aromat! Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń