niedziela, 21 sierpnia 2016

Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą.

Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Rewelacyjne w smaku. Słodka beza i lekko kwaśne śliwki. "Niebo w gębie".
Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami.
Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj


Składniki

ciasto
2 szklanki  mąki pszennej
200 g masła
3 żółtka
5 łyzek cukru
1  łyżeczka proszku do pieczenia
2  łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Dodatkowo
1 kg śliwek

Beza 
4 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

Na blaszkę o wielkości 23x32 cm wyłożyć rozwałkowane ciasto.
Na cieście poukładać połówki śliwek, skórą  do dołu lekko je wciskając.
Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C aż ciasto zrobi się rumiane.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie dodać mąkę i zmiksować.
Na upieczone ciasto wyłożyć bezę i piec około 10-12 minut.


półkruche ciasto ze śliwkami i bezą



3 komentarze:

  1. Ze śliweczką, pycha! Taki piękny równiutki kawałeczek to by się przygarnęło do herbatki na niedzielny relaks :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń