środa, 26 września 2018

Indyk z fenkułem

Polecam Wam wspaniałe danie z indyka i fenkuła. Podawać je można z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, kluskami.
Fenkuł czyli koper włoski posiada sporo właściwości leczniczych i jest bogaty w witaminy i minerały.
Jego charakterystyczny smak sprawia, że danie jest wyjątkowe.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA.
Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.


500 g piersi z indyka
1 fenkuł (koper włoski)
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/2 puszki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 żółta papryka
1 łyżeczka miodu
2 łyżki masła klarowanego

Pierś z indyka pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i zrumienić mięso lekko z dwóch stron.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka, fenkuła pokrojonego w piórka i wszystko razem smażyć około 3 minut.
Wlać pomidory pokrojone z puszki i wodę. Dodać sos sojowy, paprykę pokrojoną w paseczki i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać miód doprawić solą , pieprzem i dusić 2 minuty.


1 komentarz:

  1. To ja anonim. Piszę bo to danie optymalne jak dla mnie. Zrobię w sobotę będzie rodzina. Pozdro

    OdpowiedzUsuń