sobota, 29 września 2018

Pizza z kulkami i mozzarellą.

Mam dla Was troszkę inną pizzę niż tradycyjna, ale również bardzo smaczną. W każdej bułce rozpływa się ser. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę i gości to polecam poniższy przepis.
Dodatki oczywiście mogą być dowolne. Zamiast szynki można dać salami lub kiełbasę. Jeżeli lubicie na ostro można dać pepperoni lub papryczkę chilli. Pomidory można zastapić suszonymi pomidorami.
W ten sposób podałam Wam kilka nowych propozycji na poniższą pizzę. Za każdym razem inny smak.
Życzę smacznego!

Ciasto
1,5 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
6 szklanek mąki
1/2 szklanki oleju
40 g świeżych drożdży
1 białko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru

Do miski wlać wodę, mleko, cukier i dodać pokruszone drożdże. Wszystko wymieszać. Odstawić na 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Dodać białko, mąkę, sól. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Uformować z ciasta kulę włożyć do miski. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie. Odcinamy 3/4 ciasta.
Z pozostałą część wykładamy na dno blaszki (38x23cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Smarujemy ciasto ketchupem.

Dodatkowo
300 g sera mozzarella
1 duży pomidor
3 łyżki kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej papryki
5 plasterków szynki
żółtko

Resztę ciasta dzielimy na 15 części i robimy kulki. Część mozzarelli pokroić w kostkę 0,5x0,5cm
Każdą kulkę  rozpłaszczyć,włożyć kostkę sera mozzarella i zwinąć.
Ułożyć je po bokach formy dookoła.
Na środku ułożyć szynkę, pokrojony na kawałki pomidor, paprykę pokrojoną w kostkę, i posypać kukurydzą.
Cały środek pizzy posypujemy resztką startej mozzarelli, a bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Pieczemy w 180 stopniach C aż pizza będzie rumiana.




1 komentarz: