MURGH KA SALAN - curry z kurczaka.
Danie kuchni hinduskiej.
Według wierzeń hinduskich jedzenie jest darem od Boga, dlatego proces przygotowania
posiłków wymaga należytego szacunku i powagi.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka suchego maku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie pomylić z kminkiem)
2 szczypty pieprzu
1 łyżeczka kolendry
3 ząbki czosnku
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka imbiru
3 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 szczypty pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka garam masala
1 szklanka wody
sól
Wykonanie:
Pierś opłukać i pokroić w kostkę.
Do miseczki wsypać kurkumę,mak,kmin,kolendrę,imbir i pieprz kajeński.
Wszystko wymieszać i rozgnieść całe ziarenka.
Wiórki kokosowe wymieszać z rozgniecionym czosnkiem.
W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,którą
zarumienić na złoty kolor.
Dodać mieszankę przypraw oraz wiórki z czosnkiem i smażyć około 1 minuty
cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć
ze wszystkich stron. Mieszać często.
Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać
i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ryżem.