wtorek, 8 września 2015

Curry z wołowiny KARI GOSHT

Wołowina to mięso, które najbardziej lubię.  Uwielbiam też kuchnię hinduską. Dzisiaj połączyłam 2 w 1 .
Curry z wołowiny po hindusku.
Wspaniały zapach przypraw, pieczonego mięsa i smaczny posiłek to właśnie to danie.
Wcześniej przygotowałam curry z wieprzowiny (przepis) równie smaczne i aromatyczne.

Składniki:
500 g wołowiny bez kości
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
4 ziarenka pieprzu
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1 cebula
1 szklanka wody
1 łyżeczka octu
sól


Kolendrę, kmin rzymski pieprz  dokładnie rozetrzeć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kurkumą,płatkami chilli i imbirem. Dodając po 1 łyżeczce wody mieszać aż powstanie pasta.
Wołowinę umyć i pokroić w kostkę o boku 1/5 cm x 1,5 cm.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać pastę z przypraw.i smażyć 1 minutę stale mieszając.
Włożyć mięso i smażyć do zarumienienia., mieszać.
Wlać wodę z octem , posolić i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą.
Podawać z ryżem
inspiracja książka "Kuchnia hinduska"

curry z wołowiny




6 komentarzy:

  1. Pysznie przygotowaną wołowinę też bardzo lubię. Twoja propozycja jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zimno się zrobiło a takie pyszne danie pasuje idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyprawy świetne lubię dawać więcej aby smak był mocny. Pytanie czy wołowina ma być z hinduskich krów a jeżeli tak to z jakiej ulicy i które miasto Indyjskie. Proszę o odpowiedż . Smakosz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowinę kupuję w naszym polskim sklepie.
      Polecam danie i pozdrawiam

      Usuń
  4. Indyjska kuchnia na pewno by nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń