sobota, 20 lutego 2016

Krem pomarańczowy w pucharkach

Szybki deser pomarańczowy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone.
Uwielbiam ten serek nie tylko do słodkich wypieków, ale również do sosów, makaronów itp.
Przepis na sos z serka mascarpone znajdziecie tutaj
Ostatnio u mnie mało deserów, ale więcej ciast. Taką mam fazę na pieczenie, że w kolejce czekają już cztery  ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie mi tak szybko i chyba jeszcze sobie w kolejce poczekają :)


300 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
4 łyżki soku pomarańczowego
4 łyżki cukru pudru (lub  według własnego smaku)
posypka czekoladowa

Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Dodać otartą skórkę z pomarańczy serek mascarpone  i  wyciśnięty sok z pomarańczy. Wszystko zmiksować.
Przełożyć krem do pucharków, posypać posypką i ozdobić plasterkiem pomarańczy.

krem pomarańczowy w pucharkach



4 komentarze:

  1. Taka śmietana to dobra podstawa w moim odżywianiu Mam mieć gości z dziećmi to jest OK

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrusowe desery to niekoniecznie nasz smak ale wyglądają te pucharki tak pięknie, że z chęcią byśmy skosztowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, musi smakować tak świetnie jak wygląda...mniam!

    OdpowiedzUsuń