sobota, 6 sierpnia 2016

Ser smażony

Kotlety z sera smażonego to ulubione danie mojego męża. Zawsze, kiedy je robię to wiem że będzie smakowało. Można podawać je z żurawiną, ketchupem lub ulubionym sosem.
Jest to pomysł na szybki i prosty obiad, albo przekąskę. Najlepiej smakuje taki prosto z patelni jeszcze gorący. po przekrojeniu ser powinien być płynny, a z wierzchu chrupiący.

Składniki
300 g żółtego sera typu gouda
2 jajka
1 łyżka śmietany
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
olej do smażenia

Ser pociąć na 0,5 cm kotlety.
Śmietanę roztrzepać wraz z jajkami, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Każdy kotlet obtoczyć w jajku, bułce tartej, a następnie powtórzyć czynność jeszcze raz.
Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu.
Kotlet powinien być z wierzchu rumiany, a po przekrojeniu lejący się.

ser smażony

4 komentarze:

  1. dla mnie nieco za tłuste i ciężkie danie.Ale mój brat zjadłby z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka, od czasu do czasu można sobie pozwolić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja bym raczej zaliczyła pod przekąskę, ale za to jaką :} Pycha, taki chrupiący ser z zewnątrz i w środku płynny - marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle żyję, a jeszcze chyba nigdy nie jadłam. Kurczę, nieodżałowana strata. Trzeba czym prędzej nadrobić to zaniedbanie. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń