Strony

Kategorie

niedziela, 31 maja 2015

Kurczak w pomarańczach

Moje dzisiejsze danie to kurczak w pomarańczach z  żurawiną i rodzynkami.
Nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy, a jest bardzo smaczne.
Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
1 pomarańcza
2 łyżki żurawiny
1 łyżka rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka masła klarowanego
1/4 szklanki soku pomarańczowego
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
Przekroić na dwie części, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Rodzynki i żurawinę namoczyć w 1/4 szklanki wody.
Kotlety wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące krupczatce.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z każdej strony.
Na drugiej patelni roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku
Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać sosem.













Surówka z ogórków małosolnych i kukurydzy

Szybka surówka do obiadu z ogórków małosolnych i kukurydzy.
Przepis na ogórki małosolne jest na blogu tu .
Polecam, bo szybko i smacznie

Składniki:

5 ogórków małosolnych
1 mała cebula
1/2 puszki kukurydzy
pieprz
sól (nie koniecznie, ale jesli uważacie, że potrzebna to można posolić)
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
koperek

Wykonanie:
Ogórki pokroić w kostkę, cebulkę drobno posiekać, kukurydzę odcedzić na sitku.
Wszystko wymieszać doprawić pieprzem, ewentualnie solą, polać oliwą i ponownie wymieszać.
Posypać koperkiem.






sobota, 30 maja 2015

Pulpety w sosie pomidorowym

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym.
Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem.

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 przecier pomidorowy 200 g
1 liść laurowy
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mięso włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować.
Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody.
Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu.
Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody.
Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować.


Pulpety w sosie pomidorowym

Zupa krem z czerwonej soczewicy.

Ugotowałam pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy.
Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca. Można ją przygotować na pikantnie i bardziej łagodnie.
Moje dzieciaki, którzy nie przepadają za zupami, zjedli  ją z apetytem.

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy (połówki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pietruszka
1 duża marchewka lub 2 małe
kawałek selera
3 ziemniaki
1 puszka pomidorów
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
4 kromki czerstwego  chleba tostowego
1 łyżeczka posiekanego koperku

Wykonanie:
Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle.
Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę.
Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut.
Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut.
Zupę podać z grzankami.i posypaną koperkiem.



zupa krem z czerwonej soczewicy



piątek, 29 maja 2015

Naleśniki na maślance z truskawkami

Ciasto na naleśniki jest proste i łatwe do zrobienia i powinno mieć konsystencję śmietany.
Ja zrobiłam dzisiaj naleśniki na maślance.
Są bardzo delikatne, pulchne i soczyste.
Podałam je z truskawkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe.

Składniki:

Ciasto
400 ml maślanki
3 jajka
70 g masła
3/4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 szklankę pokrojonych truskawek
cukier

olej do smażenia



Wykonanie:

Masło rozpuścić i wystudzić.
Wszystkie składniki  ciasta włożyć do miski i zmiksować na gładko. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy wody gazowanej, a jeżeli zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
Odstawić ciasto na około  30 minut, aby "odpoczęło".
W tym czasie kroimy truskawki na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem.
Patelnię smarujemy tłuszczem i smażymy z ciasta cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy  truskawki i składamy w trójkąt.
Smacznego.


naleśniki na maślance


czwartek, 28 maja 2015

Ciasto truskawkowe z galaretką

Zaczął się sezon truskawkowy. Hura!
Bardzo lubię truskawki i  czekam zawsze na ten czas, kiedy wreszcie pojawią się te nasze, krajowe,słodkie
i najlepsze.

Ciasto truskawkowe z galaretką

Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
szczypta soli
2 galaretki truskawkowe
truskawki
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec
w 180 stopniach C około 15 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry papierem i usunąć go z ciasta.
Formę ćwibakówkę kub keksówkę wyłożyć ciastem (dół i boki oraz zostawiamy na górę do przykrycia )
Układamy truskawki.
Galaretki  przygotowujemy zgodnie z instrukcją jak na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody.
Ja na jedną galaretkę dałam 1,5 szklanki wody.
Kiedy galaretki będą już tężały zalać ciasto równo z brzegiem foremki i przykryć szczelnie ciastem.
Schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć z foremki i  posypać cukrem pudrem.




Wylać ciasto na płaską blaszkę 

Wyłożyć blaszkę ciastem



Ciasto z truskawkami i galaretką 





środa, 27 maja 2015

Łosoś w sosie serowo-koperkowym

Ryby bardzo lubię i staram się je przygotowywać w miarę często.
Oczywiście ulubioną rybą  mojej rodzinki jest łosoś.
Dzisiaj to właśnie z jego udziałem  pokażę Wam jak smacznie go podać z sosem serowo-koperkowym

Składniki:

4 kawałki łososia
250 ml  śmietany
100 g sera żółtego
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 cebula
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Z łososia usunąć wszystkie ości, posypać solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją , a następnie układać na niej kawałki  ryby i smażyć na lekko rumiany kolor z dwóch stron.
Łososia nie należy smażyć zbyt długo, aby nie był suchy. 
W rondelku rozgrzać masło, dodać śmietanę i starty żółty ser. Podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia sera. Sos musi być gęsty. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową i wsypać posiekany  koperek.
Rybę podawać wraz z sosem 



wtorek, 26 maja 2015

Mortadela z botwiną i serem feta

Mortadela to rodzaj kiełbasy.
Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta.

Składniki:
600 g kiełbasy mortadeli
1 pęczek botwiny
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 jajko
pieprz
sól

Wykonanie

Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez środek ale nie nacinać do samego końca) .
Na patelni rozgrzać masło i przez około 30 sekund podsmażyć na nim posiekany czosnek, a następnie
dodać posiekaną botwinę (same liście z łodyżkami )
Smażyć kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną  botwinką.
Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.


Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta.






poniedziałek, 25 maja 2015

Surówka z pora i pomidora

Polecam Wam smaczną i szybką surówkę do obiadu z pora i pomidora.
Ja podałam ją z kotletem schabowym i ziemniakami. Klasyczny smaczny obiad.

Składniki:

1 duży  por
2 pomidory
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cząbru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Wykonanie:

Pora przekroić  wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystko połączyć  razem z natką pietruszki.
Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cząbrem i  polać surówkę.
Wymieszać.





Polenta z pomidorami i serem

Polenta-danie z kuchni włoskiej.
Smaczna i łatwa do zrobienia, ale musimy poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie.
A dlaczego?
Otóż po pierwsze musimy kaszę ugotować, potem wystudzić, a na końcu usmażyć.
Jednak efekt końcowy wynagrodzi Wam swoim smakiem.

Składniki:

1 szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
1 łyżka masła
1 duży pomidor
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki startego żółtego sera
sól

Wykonanie:

Wodę zagotować w garnku, posolić  i na wrzątek wsypać kaszę  stale mieszając.
Gotować około 15 minut ( mieszać ,aby się nie przypaliła).
Ugotowaną kaszę wymieszać z masłem  żółtym serem, pomidorem pokrojonym w kostkę  i natką pietruszki.
Wyłożyć na płasko na blaszce i wystudzić.
Po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i smażyć na tłuszczu z obu stron.
Smacznego.




niedziela, 24 maja 2015

Królik w sosie śmietanowym

Mięso z królika jest bardzo delikatne w smaku.  Ja zrobiłam go w sosie śmietanowym z rozmarynem.
Polecam Wam jest bardzo smaczny.

Składniki:

1 tuszka z królika
2 szklanki mleka
400 ml śmietany 18%
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka


Wykonanie:

Tuszkę z królika  podzielić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki.
Po tym czasie mięso wyciągnąć z mleka i osuszyć.
Oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć królika z każdej strony na lekko rumiany kolor.
Dodać 1/2 szklanki wody, posypać rozmarynem   i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Uzupełniać od czasu do czasu zawartość wody.
Śmietanę wymieszać w kubeczku z solą, pieprzem,szczyptą papryki i wlać do rondla z mięsem. Chwilę pogotować, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.






sobota, 23 maja 2015

Drożdżówki z serem

 Polecam Wam  przepis na bardzo smaczne drożdżówki z serem.
Idealne na śniadanie lub do pracy.

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
35 g masła
25 g świeżych drożdży
2 zółtka
125 ml mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
sól

Masa twarogowa:

500 g twarogu
1 jajko
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki utrzeć na gładko.


Wykonanie:
Masa twarogowa
Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć.

Ciasto
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i jogurtem rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną.
Do miski przesiać mąkę, dodać żóltka utarte z cukrem, roztopione i wystudzone masło, sól,ciepłe, ale nie gorące mleko,i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść i dobrze wyrobić. Zrobić z ciasta kulkę, włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy prostokąt .
Smarujemy serem i składamy ciasto. Chwytamy za dolną  część ciasta i składamy do 1/3 (tak jak na fotografii), a następnie chwytamy za górną część i przykładamy.
Pokroić na równe 12 części. Każdy pasek przekręcić w ósemkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Poczekać około 15 minut  aż bułki wyrosną.
Piec w 180 stopniach C do zarumienia się bułek.
Po wystudzeniu polać lukrem.










Źródło: margarytka.blogspot.com


Śledź po kaszubsku

Składniki:

400 g filetów śledziowych
1 duża cebula
1 łyżka majeranku
1 garść rodzynek
3 ogórki kiszone
1/2 szklanki oleju
1 łyżka ketchupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki.
Na patelni rozgrzać  połowę porcji  oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać ją solą,pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę.
Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup.
Chwilę jeszcze smażyć, a następnie zalewę wystudzić.
W słoiku układamy warstwami. 
Warstwa śledzi , warstwa zalewy i powtarzamy. Kończymy zalewą.
Smacznego.






piątek, 22 maja 2015

Proste ciasto z rabarbarem.

 Za oknem szaro i buro, a ja  na poprawę humoru upiekłam  smaczne ciasto z rabarbarem.
W końcu mamy sezon na te "kwaskowate badyle" i trzeba jakoś to wykorzystać. 
Tak jak szybko upiekłam to jeszcze szybciej zniknęło.  

Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru 
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
120 g masła 
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka ubić wraz ze 3/4 szklanki  cukru i cukrem waniliowym  na puszystą pianę. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Rabarbar obrać i pokroić na 0,5 cm plasterki. 
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wlać ciasto, posypać po wierzchu rabarbarem, a następnie 2 łyżkami cukru. 
Masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. 
Po wystudzeniu  oprószyć cukrem pudrem.





inspiracja: mojewypieki.com

czwartek, 21 maja 2015

Mięsny hot dog

Jak już pewnie zauważyliście najbardziej rozbudowana na moim blogu jest kategoria mięsa .
Moja rodzinka bardzo lubi dania mięsne stąd  mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog.

Składniki:

500 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
4-5 cienkich parówek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie.
Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki
dokładnie połączyć.
Parówki przekroić na pół, aby były krótsze.
Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć na nim parówkę i przykryć kolejnym cienkim kotletem.
Wszystko razem uformować tak , aby parówka była schowana w środku. Obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na tłuszczu i obracać kotlety, aby były rumiane z każdej strony.
Podawać np z ziemniakami i surówką.






Pudding z chia i jagodami

Bardzo lubię te małe nasionka chia  (szałwia  hiszpańska).
Postanowiłam zrobić z nimi kolejny smaczny deser.
Ja wykorzystałam do niego jagody, które zalegały jeszcze w mojej zamrażarce, ale Wy 
możecie zrobić z innymi owocami sezonowymi. 
Polecam mój inny deser z chia, który znajdziesz tutaj

Składniki:

400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki nasion chia
4 łyżki miodu (można zamienić na cukier)
1 szklanka jagód lub innych sezonowych owoców

Wykonanie:
Do jogurtu wsypać nasiona chia dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie dodać 2 łyżki miodu i wymieszać.
Jagody zmiksować z dwoma łyżkami miodu .
W pucharkach wyłożyć warstwę puddingu i na wierzch zmiksowane owoce. 
Smacznego.




środa, 20 maja 2015

Mizeria z koperkiem

Mizeria to sałatka z zielonych świeżych ogórków.
Nie uwierzycie , ale najbardziej lubię mizerię na słodko. Tak właśnie tak.
Jednak dzisiaj zrobiłam bardziej klasyczną wersję z koperkiem i szczypiorkiem.
Podałam z mięsem i ziemniakami.

Składniki:

5 ogórków gruntowych
1 pęczek posiekanego szczypiorku
1/2 pęczka koperku
250 ml śmietany 18%
sól
pieprz

Wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Posypać solą i odstawić na 15 minut, po czym odcedzić dobrze wodę na sicie.
Do ogórków dodać szczypiorek,  śmietanę , pieprz.
Wszystko wymieszać i posypać koperkiem.
Ja lubię schłodzoną .




Pieczone bataty

Wilec ziemniaczany-gatunek byliny znany również pod nazwą batat lub słodki ziemniak.
Jego smak jest bardzo delikatny i słodkawy.
Ja najczęściej robię je pieczone w postaci frytek lub w plasterkach z różnymi dodatkami.
Świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska.

Składniki:

3 średnie bataty
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól

Wykonanie:

Bataty obrać i pokroić na plasterki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć plasterki batatów. Posypać solą  i rozmarynem.
Ząbki czosnku położyć w różnych częściach blaszki między batatami. Skropić olejem i piec w 180 stopniach C .
Szybko i smacznie.



wtorek, 19 maja 2015

Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty

Kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca,obniżają poziom cukru we krwi.
Zawiera bardzo dużą ilość błonnika, potasu, wapnia i magnezu..

Jak ugotować kaszę?
Kaszę wypłukać na sitku.
Na 1 szklankę kaszy wlać 2,5 szklanki wody.
Posolić i gotować około 10 minut bez przykrycia.  Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić
do spęcznienia.


Składniki:
2 szklanki kaszy bulgur
5 szklanek wody
1 mała młoda kapusta
1 łyżka masła klarowanego
1 średnia marchewka
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól
pieprz ziołowy
150 g sera żóltego

Wykonanie.
Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody.
Kapustę drobno poszatkować.
W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną. Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz.
Dusić do miękkości kapusty.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko.
Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy lekko uciskając łyżką.
Ponownie warstwa kaszy i na wierzch starty żółty ser.
Piec w 180 stopniach C do całkowitego rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia.
Polecam i smacznego






poniedziałek, 18 maja 2015

Gofry waniliowe z karmelizowanymi jabłkami.

Pamiętam jak kupiłam pierwszą gofrownicę i piekłam gofry bardzo często.
Potem stwierdziłam, że mamy na jakiś czas dość goferków.
Teraz od jakiegoś czasu znów mam zachcianki na te słodkie cuda.
Dzisiaj są gofry waniliowe na maślance z karmelizowanym jabłkami.

Składniki:

Ciasto
4 jajka
3 łyżki masła
250 ml maślanki
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki

dodatkowo
2 łyżki masła
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 jabłka

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować  z cukrem. Masło roztopić i wystudzić.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka.
Do ubitych żółtek dodać masło, wanilię i przesianą mąkę.
Wszystko razem zmiksować, a następnie za pomocą łyżki połączyć z pianą z białek.
Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto.
Piec do zarumienienia się.

Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka.
Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
Podawać wraz z goframi.







Ogórki małosolne

Kiedy zaczyna się sezon na ogórki to jestem w raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią.
Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny.
Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska.

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 l wody
2 łyżki soli
koper
3 liście laurowe
1 liść chrzanu
5 cm korzeń chrzanu
4 ziela angielskie
6 ząbków czosnku

Wykonanie

Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie.
Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia)
W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć  dwie gałązki kopru .
Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć koprem.
Zalać wrzątkiem z solą. Ogórki muszą być zakryte wodą.
Nakryć słój i czekać cierpliwie aż będą gotowe do chrupania.






niedziela, 17 maja 2015

Lazania z mięsem mielonym

Lazania (lasagne) to danie z kuchni włoskiej.  Jest to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów.
Płaty tego makaronu są przekładane warstwami sosu i mięsa.
Danie to często gości w mojej kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają.

Składniki:

Sos boloński
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

płaty makaronu lasagne
200 g żółtego sera


Wykonanie:
Sos boloński
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając.
Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem.
Chwilę wszystko razem dusić.

Sos beszamelowy
W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się
nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

Makaron
W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał.
Makaron ma być tylko lekko ugotowany.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwy:
1 cienka warstwa sosu beszamelowego
2 makaron
3 sos boloński
4 warstwa startego sera
5 makaron
6 sos boloński
7 sos beszamelowy
8 makaron
9 starty ser

Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.
Smacznego













sobota, 16 maja 2015

Rolada z jabłkami i bakaliami

Bardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne. Ma jedną wadę bardzo szybko znika.
Miałam straszną ochotę na coś słodkiego, że postanowiłam coś upiec.
Pierwszy mój pomysł coś z dużą ilością kremu. Pomysł spalił na panewce, bo nie miałam właściwie nic,
żeby zrobić jakiś krem. Wzrok mój padł na jabłka i tak powstała cudowna rolada.

Składniki:

4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki rodzynek
1 duże jabłko
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki ziaren słonecznika
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło roztopić i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek i  ubić je na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę., dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Wlać rozpuszczone masło cały czas miksując. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
łyżką.
Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki.
Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone,
bo nam popęka przy rolowaniu.
Po upieczeniu gorące wykładamy na ściereczkę, odrywamy papier i zwijamy w roladę.
Odstawiamy zawinięte w ściereczkę do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.

Rolada z jabłkami i bakaliami

Inspiracja: www.liveinternet.ru

piątek, 15 maja 2015

Surówka z młodej kapusty

Bardzo lubię młodą kapustę i kiedy zaczyna się na nią sezon
przyrządzam z niej różne potrawy.  Jedna moja propozycja na kapustę młodą duszoną  z kiełbasą
jest już na blogu (przepis), a teraz zrobiłam surówkę do obiadu lub do kanapek.
Mój syn, który nie przepada za  'zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje.
Polecam, bo jest bardzo smaczna.

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty
1 średnia marchewka
1 cebula
3 łyżki posiekanego koperku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cząbru
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając.
Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem.
Smacznego


surówka z młodej kapusty




czwartek, 14 maja 2015

Kotlety drobiowe z marchewką

Pomysł na kotlety powstał bardzo spontanicznie. Miałam jedną pojedynczą pierś z kurczaka.
Jak na moją rodzinkę to trochę mało, aby usmażyć z niej tradycyjne kotlety.
I wymyśliłam smaczne kotleciki z dodatkiem marchewki.
Do kotletów można dodać dodatki według własnych smaków. Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym,
z koperkiem, pietruszką itp.
Polecam Wam, bo są bardzo smaczne.

Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała marchewka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Wykonanie
Mięso umyć , osuszyć.  Można je skręcić przez maszynkę, ale ja  zmiksowałam blenderem.
Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, jogurt, bułkę tartą i wyrobić na jednolitą masę.
Doprawić solą , pieprzem.
Do miseczki wsypać bułkę tartą, łyżką stołową nakładać porcje mięsa i  obtaczać w bułce.
Uformować w dłoniach kotlety i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.






Deser odmładzający.

Mango to owoc tropikalny. Występuje głównie w Indiach. Jest to owoc średnio kaloryczny,
ale bogaty w witaminy i minerały. Dostarcza do naszego organizmu sporą ilość 
błonnika i białka.
A teraz drogie Panie i Panowie mango posiada właściwości odmładzające.
Zawiera sporą ilość witaminy A, C i E 
Jedzmy mango, ale jak wszystko co dobre z umiarem.

Składniki:

1 mango
1 jabłko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka malin 
2 łyżki miodu (można dać cukier)


Wykonanie:

Mango pokroić na mniejsze kawałki, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne.
Zmiksować na gładką masę.
W drugim pojemniku maliny zmiksować z jogurtem i miodem.
Układać w pucharku warstwami. 
Warstwa  malin
mango
maliny
Smacznego!



Deser odmładzający

środa, 13 maja 2015

Szybka sałatka obiadowa

Polecam  szybki sposób na smaczną sałatkę. Ja podałam ją do obiadu.


Składniki:
1 główka małej sałaty
2 średnie pomidory
1 pęczek rzodkiewek
250 ml gęstej śmietany 18 %
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz ziołowy


Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Pomidory i rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki połączyć i zalać śmietaną.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.


szybka sałatka obiadowa




wtorek, 12 maja 2015

Błyskawiczna tarta z rabarbarem

Rabarbar ogrodowy jest źródłem witaminy A, C, E, potasu i kwasu foliowego.
Surowy rabarbar nie jest polecany do spożycia ze względu na szkodliwy kwas szczawiowy.
Jednak po obróbce termicznej posiada on właściwości antyrakowe i pomaga w odchudzaniu.

Składniki:

1 ciasto francuskie
7 łodyg rabarbaru
3/4 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Foremkę 32x11 cm wyłożyć ciastem.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę około 0,5 cm, włożyć do garnka, posypać cukrem
i smażyć około 10 minut stale mieszając.
Wyłożyć rabarbar na ciasto, udekorować paskami ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


tarta z rabarbarem

poniedziałek, 11 maja 2015

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak byłam dzieckiem, nigdy mi nie smakowała.
Po pewnym czasie moje smaki się zmieniały. Teraz należy ona do moich ulubionych.
Zawsze podaję ją ze śmietaną i jajkiem.
Wiosenna smaczna zupa.

Składniki:

2 pęczki szczawiu
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
2 l bulionu mięsnego
jajka
3 łyżki posiekanego koperku
250 ml śmietany 18%
sól
pieprz


Wykonanie:
Do gotującego się bulionu dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler
i drobno pokrojony szczaw. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem.
Kiedy zupa będzie gotowa wlać śmietanę i posypać koperkiem.
Jajka ugotować na twardo i podawać wraz z zupą.


zupa szczawiowa

Deser kokosowy z nasionami chia.

Nasiona chia-czyli szałwia hiszpańska.  Nasiona te zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, są
bogate w wapń i żelazo.

Składniki:

2 łyżki nasion chia
1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
1/2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 duże jabłko
1 pomarańcza

Wykonanie:

Do naczynia wsypać nasiona chia i zalać mleczkiem kokosowym.
Wymieszać i odstawić na całą noc.
Po tym czasie do mleka kokosowego z nasionami dodać miód i mleko
i dobrze wymieszać.
Jabłko obrać , usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze cząstki.
Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze części.
Owoce razem zmiksować na gładko.
W pucharkach ułożyć warstwę mleczną , a na górze warstwę owocową .
Pycha.


deser kokosowy z nasionami chia



niedziela, 10 maja 2015

Tarta ze szparagami i pomidorami

Szparagi to byliny z rodziny szparagowców.
Sezon na te smakołyki trwa od połowy kwietnia do połowy lipca.
Szparagi to źródło witamin i minerałów.
Można je przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z moich przepisów były szparagi z jajkiem
(przepis tu), a teraz zrobiłam tartę.
Polecam jest bardzo smaczna.

Składniki:

1 ciasto francuskie XXL
5 zielonych szparagów
400 ml śmietany 18%
50 g żółtego sera
1 duży pomidor
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz

Wykonanie:

Na blaszkę wielkości 38x23 cm wyłożyć ciasto na dno i po bokach 0,5 cm.
Szparagi obrać.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Rozsmarować na powierzchni ciasta.
Ułożyć szparagi, pokrojony w mniejsze cząstki pomidor i posypać koperkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż tarta będzie  rumiana.


tarta ze szparagami i pomidorami


Koktajl bananowo-jabłkowy

Koktajle ze świeżych lub mrożonych owoców możemy przygotowywać
przez cały rok.
Mogą nam zastąpić drugie śniadanie czy deser. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują.

Składniki:

2 banany
1 duże jabłko
1 pomarańcza
2 łyżki miodu
3/4 szklanki wody mineralnej

Wykonanie
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze cząstki.
Pomarańczę obrać i  podzielić na mniejsze części.
Wszystkie owoce wraz z miodem zmiksować na gładko.
Dolać wody i wymieszać.
Smacznego


Koktajl bananowo-jabłkowy


sobota, 9 maja 2015

Szynka wieprzowa gotowana

Szynka gotowana idealna na kanapki lub do obiadu. Wiadomo, że taka domowa jest najlepsza i wiesz co jesz.

Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 l wody
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz

Wykonanie:

Szynkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
W garnku zagotować wodę wraz z szynką , a następnie dodać wszystkie przyprawy.
Gotować pod przykryciem do momentu aż szynka będzie miękka.
Na koniec obsmażyć mięso na patelni z każdej strony do zarumienienia się.
Smacznego


szynka wieprzowa gotowana

piątek, 8 maja 2015

Udka faszerowane brokułami i serem.

Bardzo lubię drób i często gości na moim stole.
Dzisiaj mam dla Was przepis na udka faszerowane brokułami i żółtym serem.

Składniki:

10 udek z kurczaka
1 brokuł
100 g żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego
sól 
pieprz
słodka papryka

Wykonanie:

Z udek wykroić kość, oprószyć solą i pieprzem.
Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie,odsączyć i drobno posiekać nożem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do brokuła. Doprawić solą i pieprzem. 
Na udko nakładamy farsz i zawijamy,spinamy mięso wykałaczką.
W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło i układamy udka złączeniem do dołu.
Posypać mięso słodką papryką i piec w piekarniku w 200 stopniach C do momentu aż mięso będzie 
rumiane.
Udka podałam z czerwonym ryżem i surówką.