Jesień to taka kapuściana pora. Miałam w domu sporą główkę kapusty, a ponieważ gołąbki już robiłam ostatnio (przepis) to zrobiłam dzisiaj kapuchę duszoną z kiełbasą.
Takie smaczne danie jednogarnkowe. Zawsze przygotowuję więcej , wkładam porcję do woreczków i mrożę.
Składniki:
1 duża główka kapusty
2 cebule
4 kiełbasy śląskie
2 duże marchewki
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka majeranku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
Kapustę poszatkować, ale nie za drobno, włożyć do dużego rondla, podlać dwoma szklankami wody, dodać liść laurowy,ziele angielskie, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,posolić i dusić na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu i uzupełniać wodę.
Na patelni rozgrzać smalec, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć i dodać do kapusty.
Dołożyć wszystkie pozostałe składniki i dusić do miękkości na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
kapusta duszona