Mało pracy,szybkie w przygotowaniu,bardzo smaczne,mniej naczyń do zmywania....
Tak można jeszcze wymieniać wiele innych zalet.
Dzisiaj polecam Wam garnek warzyw z pulpecikami. Danie możecie podać solo lub z pieczywem.
Czasami warto ułatwiać sobie pracę i mieć więcej czasu na inne czynności.
Pulpety
500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
1 kajzerka
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Wszystko dodać do mięsa, wbić jajko i wyrobić na gładką masę mięsną.
Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obsmażyć na patelni.
2 cebule
1 duży por
3 średnie marchewki
1 duża pietruszka
2 l bulionu mięsnego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki lubczyku
natka pietruszki
sól
pieprz
Cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na maśle w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , por i chwilę smażyć stale mieszając. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek , lubczyk , doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości warzyw.
Po tym czasie dodać pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut.
1 cebula
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oleju
Cebulę pokroić w piórka wymieszać z mąką i papryką, a następnie usmażyć na patelni aż będzie chrupiąca.
Odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu i posypać na wierzchu dania.
Posypać natką pietruszki.
Smacznego
garnek warzyw z pulpetami
Takie dania jednogarnkowe to ja mogę jeść i robić zimą parę razy w tygodniu:)
OdpowiedzUsuńtakiego dania jeszcze nie jadłam.. a świetnie się prezentuje- kuleczki mięsne, mmm :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda - tak swojsko :) Kojarzy mi się z drewnianym domkiem, kominkiem i parującą miską tego cuda :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności dzisiaj u ciebie, uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, takie idealne na zimę.
OdpowiedzUsuńPulpeciki pięknie wyglądają w tym garnku :)
OdpowiedzUsuńTo kupuję w całości
OdpowiedzUsuń