Jest tak dużo rodzajów makaronów, że można by stworzyć bardzo długą listę.
W sklepach mamy obecnie makarony z twardej pszenicy,jajeczne i pełnoziarniste.
W Niemczech najbardziej popularne to makarony jajeczne. We Włoszech wszystko zależy od regionu, a ja najbardziej lubię ten domowy, który sama przygotuję.
Mistrzynią w robieniu makaronów była moja babcia. Kroiła szybciej nożem niż maszynka.
Może w najbliższym czasie postaram się zrobić makaron i pokazać Wam przepis.
Składniki
350 g makaronu świderki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
4 łyżki wody
250 g serka mascarpone
1 trawa cytrynowa
szczypiorek
sól
pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie.
Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Kukurydzę i fasolkę odsączyć na sicie i dodać do cebuli. Podgrzać wszystko , stale mieszając, a następnie dodać posiekaną trawę cytrynową, serek mascarpone, 4 łyżki wody , doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać makaron i wymieszać.
Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem.
makaron z sosem kukurydzianym
Ciekawy sos, nie jadłam takiego :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńBłyskawiczny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawa propozycja, takiego makaronu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam , bo smaczne
UsuńCzuć wiosnę na talerzu ^^
OdpowiedzUsuńTak, chętnie ją powitam
UsuńBardzo lubię takie pyszne dania :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTo w zasięgu moich umiejętności. dzieki
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńProste, szybki i.. nieznane, czegoś takiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne
UsuńMakaron już robiłem sam, ale sos pomysłowy i szybki :)
OdpowiedzUsuń