3 jajka
1 cukier waniliowy
200 g mąki
150 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka wódki
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym.
Dodać mleko, wódkę, przesianą mąkę i zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Olej rozgrzać i smażyć cudaczki.
Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce lub przez lejek.
Smażyć z dwóch stron.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/
CBardzo fajny pomysł. Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacyjny pomysł! Trochę zabawy ale jaki efekt ciekawy - szczególnie dla dzieciaków:)
OdpowiedzUsuńAniu, nie ma dużo pracy. Szybciutko się robi, a jeszcze szybciej znikają :)
UsuńŚwietne, miałam zamiar przygotować ale jakoś nie starczyło czasu, ale przepis zachowuje na przyszły rok.
OdpowiedzUsuńPolecam są świetne, szybkie w wykonaniu. Można zrobić zamiast ciasteczek.
UsuńSuper przepis ,wlasnie zrobilam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń