środa, 4 lutego 2015

Ciasteczka maślane z pistacjami.

Składniki:

200 g masła
3 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki mleka
400 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mlecznej czekolady
50 g posiekanych pistacji

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać całe jajko i żółtko i ponownie chwilę ucierać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki.
Na sam koniec dodać mleko i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy.
Piec w 180 stopniach C około 15 minut.
Studzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dekorować ciastka smarując pasek czekoladą i posypać
posiekanymi pistacjami.



















8 komentarzy: