niedziela, 1 lutego 2015

Tort gruszkowy

Składniki:

1 kg gruszek
1/2 szklanki cukru +
3 łyżki cukru +
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 białka
12 żółtek
100 g mąki pszennej
4 łyżki żelatyny
500 ml mleka
500 g śmietany kremówki 36%
cukier puder

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru.
Ubijając dodawać 4 żółtka (dodawać pojedynczo).
Połączyć delikatnie ciasto  z mąką.
Tortownicę 24 cm wyłożyć  papierem, ale sam spód, boków nie smarować.
Wlać ciasto i piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ciasto wyciągnąć i  poczekać aż wystygnie.
Podzielić na dwie równe części.

Gruszki obrać ze skórki i zalać szklaną wody wymieszaną z 3 łyżkami cukru oraz
cynamonem.
Gotować aż gruszki będą miękkie.
Odcedzić, a wodę pozostawić do nasączenia biszkopta.
Jedną gruszkę pokroić na plastry, a pozostałe w kostkę.

Do mleka wsypać 3/4 szklanki cukru i zagotować.
8 żółtek utrzeć z 3 łyżkami cukru do białości na puszystą masę.
Miksując jajka wlewać bardzo powoli zagotowane mleko z cukrem.
Ponownie podgrzewać, ale już nie gotować.
Podgrzewać do momentu aż masa zrobi się gęsta.
Zestawić z palnika.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i delikatnie podgrzewać, aby się rozpuściła.
Połączyć żelatynę z masą mleczną i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru, a następnie połączyć z mlekiem i żółtkami.
Po przestudzeniu wsypać pokrojone w kostkę gruszki i wymieszać.

Na dno tortownicy układamy jeden nasączony biszkopt i po bokach układamy plasterki gruszek.
Następnie masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Przykładamy drugim nasączonym biszkoptem i posypujemy cukrem pudrem.

Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego.






Inspiracja: Gazetka Sól i pieprz

5 komentarzy:

  1. Wspaniały torcik, jak ja uwielbiam gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszny, wygląda na taki. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Torcik był pyszny. Szybko zniknął.

      Usuń
  3. Bardzo elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń