Składniki:
250 ml mleka
200 g masła
600 g mąki
3/4 szklanki cukru
1 jajko
30 g świeżych drożdży
250 g twarogu półtłustego
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłe mleko,dodać starty na tarce twaróg,jajko, cukier oraz wyrośnięte drożdże.
Roztopić 50 g masła i przestudzić po czym dolać do mąki.
Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.
Wyrabiać dość długo. Ciasto powinno się odklejać od rąk.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej ciasto.
Palcem wycisnąć "dołki" po całym cieście.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 min.
Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na cieście, a następnie posypać dwoma łyżkami cukru.
Piec w 200 stopniach C około 30 minut na złoty kolor.
Zostałam kupiona jeszcze poproszę ciepłe mleczko i miękkie masełko i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńTak najlepsze z mlekiem , albo z kakao :)
UsuńpYSZNOSCI, MUSI BYC PYSZNE O TAKIM POSMAKU
OdpowiedzUsuńMarto maślany smak pycha
UsuńBardzo fajne, lubię takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPyszne, bo drożdżowe a my jesteśmy wielbicielami ciast drożdżowych :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe kubek mleka i śniadanie gotowe
UsuńO proszę jakie fajne ciasto. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńProszę Marzenko jeszcze jest
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie brzmi i tak wygląda:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńByło bardzo dobre :) Pozdrawiam ciepło
UsuńDo tego dzbanek zimnego mleka i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńWygląda bardzo smacznie :) Masełko nadaje bardzo fajnego smaku w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńDo wypieków używam tylko masła :)
UsuńJakie puchate, cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmaczne było :)
UsuńUwielbiam takie ciasta. muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńDziwne z tym masłem
OdpowiedzUsuńA co dziwnego z tym masłem?
Usuńw sladzie jest 200 gr masla a pozniej roztopic 50 gr masla,jak to rozumiec
OdpowiedzUsuń50 g masła dodajemy do ciasta, a pozostałą część układamy na cieście przed pieczeniem
UsuńDziekuje
UsuńW smaku bardzo dobre ,tylko upiekłam z zakalcem :) nie wiem dlaczego ?
OdpowiedzUsuńMoże ciasto słabo wyrosło.
UsuńPiekłam parę razy i zawsze wychodzi pulchne
Mam blaszkę 32/27 jak długo piec? i czy musi być nagrzany piekarnik ?i czy po upieczeniu zostawić w piekarniku ? czy wyciągnąć ? Bardzo dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekarnik musi być nagrzany,wyciągac zaraz po upieczeniu,piec do taz suchego patyczka az ciasto bedzie rumiane
Usuń