środa, 4 marca 2015

Ciasto maślane.

Składniki:

250 ml mleka
200 g masła
600 g mąki
3/4 szklanki cukru
1 jajko
30 g świeżych drożdży
250 g twarogu półtłustego

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłe mleko,dodać starty na tarce twaróg,jajko, cukier oraz wyrośnięte drożdże.
Roztopić 50 g masła i przestudzić po czym dolać do mąki.
Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.
Wyrabiać dość długo. Ciasto powinno się odklejać od rąk.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej ciasto.
Palcem wycisnąć "dołki" po całym cieście.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 min.
Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na cieście, a następnie posypać dwoma łyżkami cukru.
Piec w 200 stopniach C około 30 minut na złoty kolor.









30 komentarzy:

  1. Zostałam kupiona jeszcze poproszę ciepłe mleczko i miękkie masełko i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pYSZNOSCI, MUSI BYC PYSZNE O TAKIM POSMAKU

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, lubię takie ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, bo drożdżowe a my jesteśmy wielbicielami ciast drożdżowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę jakie fajne ciasto. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie brzmi i tak wygląda:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tego dzbanek zimnego mleka i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smacznie :) Masełko nadaje bardzo fajnego smaku w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie puchate, cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciasta. muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. w sladzie jest 200 gr masla a pozniej roztopic 50 gr masla,jak to rozumiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50 g masła dodajemy do ciasta, a pozostałą część układamy na cieście przed pieczeniem

      Usuń
  12. W smaku bardzo dobre ,tylko upiekłam z zakalcem :) nie wiem dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ciasto słabo wyrosło.
      Piekłam parę razy i zawsze wychodzi pulchne

      Usuń
  13. Mam blaszkę 32/27 jak długo piec? i czy musi być nagrzany piekarnik ?i czy po upieczeniu zostawić w piekarniku ? czy wyciągnąć ? Bardzo dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik musi być nagrzany,wyciągac zaraz po upieczeniu,piec do taz suchego patyczka az ciasto bedzie rumiane

      Usuń