Składniki
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru
olej do smażenia
Ser
250 twarogu
2 szklanki mrożonych truskawek
3 łyzki cukru (lub według własnego smaku)
1/2 cytryny-sok
Smietana
250 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Twarożek ugniatamy widelcem.
Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Zagotować.
Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie.
Resztę pozostawić do polania naleśników.
Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem truskawkowym
Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru do śmietany, ale można dodać cukier puder
Tak pięknych naleśników jeszcze nie jadłem. Szykuję na kolację.
OdpowiedzUsuńPolecam smaczne
UsuńWyglądają zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNaleśniki zawsze i wszędzie i w każdych ilościach!!! :D
OdpowiedzUsuńNo i koniecznie tak podane :)
zjadłabym takie z świeżymi truskawkami, trzeba będzie na takie jeszcze trochę poczekać:)
OdpowiedzUsuńJustynko ja też nie mogę się już doczekać na świeże i pachnące
UsuńZjadłabym, bo jak pomyślę o truskawkach to aż ślinotok mam :)
OdpowiedzUsuńBeti a pomyśl niedługo będą swieżutkie
UsuńNaleśniki najlepsze są na słodko :) Pięknie wyglądają. Tylko nie mogę się już doczekać świeżych truskawek prosto z krzaczka ;)
OdpowiedzUsuńA mnie zaciekawił ten dodatek cytryny do nadzienia. Muszę wypróbować bo zawsze ugniatam tylko ser z cukrem, cytryna pewnie fajnie podkręca smak
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńStrasznie dawno nie robiłam naleśników... a podanie z tymi truskawkami bardzo zachęca do zrobienia :) Pięknie !
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńmmm.. truskaweczki :)
OdpowiedzUsuńczekamy na świeżutkie :)
UsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń