poniedziałek, 23 marca 2015

Podudzia w zalewie miodowej.

Składniki:

16 podudzi z kurczaka
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżeczka soli
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju
1 szklanka wody



Wykonanie

Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do miseczki wlać miód, sos sojowy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
sól, pieprz,paprykę ostrą i słodką.
Wszystko wymieszać i każde podudzie nasmarować marynatą.
Ułożyć je w naczyniu nakryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso wyciągnięte z marynaty
z każdej strony na rumiany kolor, a następnie zalać pozostałą zalewą dodać wodę
i dusić na małym ogniu około 15 minut.
W tym czasie należy mięsko obracać.
Uduszone mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Podlewamy w razie potrzeby wodą i pieczemy około 20 minut.



46 komentarzy:

  1. Super danie. Bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię połączenie mięsa i miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię mięso w połączeniu z miodem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Megaapetycznie wyglądają! Na pewno były smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię podudzia pieczone z miodem, ja jeszcze czasami dorzucam do nich ziemniaki i wszystko razem piekę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczaczek w miodzie jest pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być pyszne, uwielbiam dodatek miodu do udek

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mnie, wspaniałe połaczenie, drób u mnie króluje na stole

    OdpowiedzUsuń
  9. muszą być pyszne, lekko słodkawe :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobrze, że to nie udka królika xD
    (tak w klimacie świąt :P)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają na pyszne i chrupiące ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł na pysznego kurczaka - przepis wykorzystamy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. moje smaki, moje połączenie, uwielbiam, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. idealne na imprezę - ostatnio takie mąż robił :)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie się pieką !!! a domownicy nie mogą się doczekać - ślinka im cieknie . Jeszcze tylko 20 min. i pojawią się na stole :)

    OdpowiedzUsuń