Wszystkie zupy, które gotuję to zawsze bazą do nich jest rosół tu lub bulion warzywny.
Składniki:
2 l bulionu mięsnego
1 duża marchewka
1 pietruszka (korzeń)
2 pęczki botwiny (liście + buraczki)
jajka gotowane na twardo
250 ml śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka koperku
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Wykonanie:
Bulion zagotować , dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu.
Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny.
Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek.
Zupę podawać z ugotowanym jajkiem.
Wiosenna zupa-jest pyszna;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNo i jak zawsze u Ciebie smakowicie. Przyznam Ci się szczerze, że przepadam za taką gęstą zupką. A jaki cudny kolor. Samo zdrowie i wspaniały smak. No i jajeczko w dodatku. Kupiłaś mnie :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madzi u pozdrawiam :)
Usuńbotwinka smaczna ale jaj nie mam
OdpowiedzUsuńTo proponuję botwinkę bez jaj :)
Usuńbardzo lubię tą wiosenną zupę :) aż zgłodniałam patrząc na nią :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu polecam , sezon się zaczyna :)
UsuńBotwinka to bardzo smaczna propozycja i taka wiosenna;)
OdpowiedzUsuńSmaczna , bardzo lubię botwinę :)
UsuńPycha, mam akurat fazę na botwinkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam zupkę :)
UsuńWłaśnie się zabieram do robienia botwinki :) Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńBotwinki nigdy nie jadłyśmy, kolor ma przepiękny :)
OdpowiedzUsuńPolecam, smaczna :)
UsuńPyszna jest :))
OdpowiedzUsuńMoja mama botwinkę podaje zawsze bez jajek, ciekawa jestem jak smakuje z jajkiem :)
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona zupa :-))
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie rozejrzeć sie za botwinką :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńBotwinkę uwielbiam mniam :)
OdpowiedzUsuń