środa, 1 lipca 2015

Truskawkowy puch (bez pieczenia)

Ciasto bez pieczenia, a raczej deser. Nie ma  to znaczenia, bo jest naprawdę bardzo smaczne.
Szybko znika , a na jednym kawałku się nie kończy. Kończy się już sezon truskawkowy i  korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy.

Składniki:
1/2 opakowania podłużnych biszkoptów
500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek
1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru
1/2 soku z cytryny
500  ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:
Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy (średnica 24 cm )
Truskawki umyć i zmiksować z cukrem.
Żelatynę  namoczyć w bardzo małej ilości wody  po czym poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki na 10 s i podgrzać Przestudzić, aby była lekko ciepła
Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać zmiksowane truskawki i żelatynę cały czas miksując.
Wlać do tortownicy na biszkopty.
Odstawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem i  udekorować ciasto. Podawać  kawałki ciasta polane musem.





truskawkowy puch




16 komentarzy:

  1. Takie typowo letnie, i szybkie, smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho :-) bardzo lubię takie fajne propozycje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne - na szybko i bez ryzyka, że będzie zakalec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki puszek to mi się podoba :) porywam kawałek a Ciebie zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka i jak apetycznie wygląda! :D Trzeba wykorzystać ostatki sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez pieczenia, na upały doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bez pieczenia to muszę zrobić :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł na szybie ciacho :) pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. leciutkie ciasto, na upalne letnie dni idealne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Puch, pianka i wszystko co z delikatnością się wiąże. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne, idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, lekkie, truskawkowe...Kwintesencja lata-pycha!

    OdpowiedzUsuń