Szybko znika , a na jednym kawałku się nie kończy. Kończy się już sezon truskawkowy i korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy.
Składniki:
1/2 opakowania podłużnych biszkoptów
500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek
1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru
1/2 soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy (średnica 24 cm )
Truskawki umyć i zmiksować z cukrem.
Żelatynę namoczyć w bardzo małej ilości wody po czym poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki na 10 s i podgrzać Przestudzić, aby była lekko ciepła
Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać zmiksowane truskawki i żelatynę cały czas miksując.
Wlać do tortownicy na biszkopty.
Odstawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem i udekorować ciasto. Podawać kawałki ciasta polane musem.
truskawkowy puch
Takie typowo letnie, i szybkie, smakowite:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :-) bardzo lubię takie fajne propozycje :-)
OdpowiedzUsuńświetne - na szybko i bez ryzyka, że będzie zakalec :)
OdpowiedzUsuńtaki puszek to mi się podoba :) porywam kawałek a Ciebie zapraszam do mnie na konkurs :)
OdpowiedzUsuńPychotka i jak apetycznie wygląda! :D Trzeba wykorzystać ostatki sezonu :)
OdpowiedzUsuńPyszne, truskawkowe cudeńko :)
OdpowiedzUsuńBez pieczenia, na upały doskonałe :)
OdpowiedzUsuńJak bez pieczenia to muszę zrobić :) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na szybie ciacho :) pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńleciutkie ciasto, na upalne letnie dni idealne!
OdpowiedzUsuńPuch, pianka i wszystko co z delikatnością się wiąże. Pychota :)
OdpowiedzUsuńMusi być niebiańsko pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie, truskawkowe...Kwintesencja lata-pycha!
OdpowiedzUsuńFajne. J
OdpowiedzUsuńAle cudo :) !
OdpowiedzUsuń