poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Pomidorowe bułeczki

Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa. W weekendowe dni zawsze jest więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego na śniadanko.
Bułeczki zapiekane z pomidorami  to strzał w dziesiątkę.

Składniki:
4 bułki kajzerki
2 średnie pomidory
5 łyżek mleka
2 łyżki masła
1 cebula
sól
pieprz
bazylia

Wykonanie:
Z bułek skroić górę i wyjąć miąższ, który zalać mlekiem i odstawić.
Wydrążone bułki posmarować w środku masłem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki.
Smażyć chwilę mieszając,  po czym dodać bułkę i mleko w którym się moczyła i chwilę smażyć aż powstanie jednolita masa.
Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Masa musi być pikantna.
Nadziać masą bułki i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut.


pomidorowe bułeczki


3 komentarze: