środa, 16 września 2015

Pieczone pączki-donaty

Piękna pogoda, piękne słoneczko za oknem i od razu jest chęć do działania.
Chcąc zrobić dzieciom i mężowi niespodziankę  upiekłam donaty czyli pączki z dziurką.
Wyszły pulchne i smaczne.  Zrobiłam lukier w dwóch kolorach. I wiecie, które pierwsze zniknęły?
Właśnie te z białym lukrem.  Może i Wy upieczecie?

Składniki:
600 g mąki
200 ml mleka
170 g masła
4 jajka
3-4 łyżki cukru
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, i suche drożdże. Wszystko wymieszać.
Masło roztopić i przestudzić. Mleko ciepłe, ale nie gorące wymieszać z przestudzonym masłem i jajkami, a następnie wlać do mąki i dokładnie wymieszać wszystko łyżką aż ciasto zacznie odstawać od łyżki.
Nakryć miskę folią spożywczą  i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wykroić szerszą szklanką kółka, a kieliszkiem środek. Na blaszkę wyłożoną papierem układać donaty.
Nakryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki.
Studzić na kratce.

Lukier:

1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części.
Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać.

Każdego pączka zanurzyć z jednej strony w lukrze i odstawić do zastygnięcia.

pieczone pączki -donaty

donat-pączek z dziurką



8 komentarzy:

  1. Mniam! U mnie donaty przeważne robię na Tłusty Czwartek, ale te Twoje tak pysznie wyglądają, że zrobie chyba sobie za niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie słodkości, ale zazwyczaj piekę tylko raz w roku na tłusty czwartek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie karnawałowe wspomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Wyglądają przepysznie! Też musimy wykonać podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie wyszły :) równiutki i pewnie mniej tłuste od tych smażonych :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają ładnie, apetycznie. Pączków nie jadam, nie przepadam za nimi, ale takie pieczone to chyba całkiem inaczej smakują. Kiedyś muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń