Można je podawać z dżemem, najlepiej domowym, cukrem pudrem lub jogurtem. Kilka składników i pyszne śniadanie było gotowe w 15 minut. Najsmaczniejsze są takie ciepłe prosto z patelni.
Może i Wy spróbujecie takich placków.
Składniki:
2 jajka
6 łyżek jogurtu (dałam jogurt typu greckiego)
150 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru (można mniej lub więcej według własnego smaku)
olej do smażenia
Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z dwóch stron na rumiany kolor.
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączył się tłuszcz.
Podawać z dżemem, jogurtem lub posypane cukrem pudrem.
placki kukurydziane bezglutenowe
Zrobię sobie na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki wyglądają pycha :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj robiłam racuchy z jabłkami, ale chętnie wypróbuję takie placuszki przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńPlacuszki dobre na wszystko :) Do tego pyszny dżemik <3
OdpowiedzUsuńDobra a jak dodam np. 2jaka plus 2-3 żółtka to wyjdą mi placki. Bardzo lubię żółtka, a może na samych żółtkach co na to moja kuchareczko?
OdpowiedzUsuńPewnie, że można dodać, ale wtedy będzie potrzeba dosypania mąki kukurydzianej
UsuńAby było bezglutenowy trzeba użyć proszki do pieczenia bezglutenowego oczywiście.
OdpowiedzUsuń