czwartek, 7 stycznia 2016

Gulasz wołowy

Za oknem zima i wreszcie spadł śnieg, Długo wyczekiwany, ale nie ja na niego czekałam, tylko moje dzieciaki. Jaka frajda wyjść i wrócić do domu mokrym po uszy:) Ale zabawa przednia. Po powrocie czekał na nich obiadek. Miałam dzisiaj obiad, który należy do moich najsmaczniejszych. Gulasz wołowy, podałam z ziemniakami i surówką. Prawda, że smacznie :)
Taki dobrze doprawiony idealny na chłodne dni.
Może się skusicie na takie mięso .



Składniki
800 g wołowiny bez kości
2 łyżki masła klarowanego
1/2 l gorącej wody
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć. Dodać mięso obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy
i dusić pod przykryciem około 1,5 do 2 h  na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Polecam z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami.

gulasz wołowy


5 komentarzy:

  1. Nie ma yo jak solidna porcja gulaszu w mroźny dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie jest idealne na zimowy obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to rzadko, bo rzadko, ale lubię gulasze :) Szczególnie właśnie zimą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, sycące i rozgrzewające danie! Na taką pogodę zdecydowanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My akurat fankami aż tak nie jesteśmy :)

    OdpowiedzUsuń