Robię taką marchewkę do dnia dzisiejszego i smakuje całej mojej rodzince.
Można ją wymieszać również z zielonym groszkiem. Jednak my wolimy bez żadnych dodatków.
Kto taką robił zna ten smak, a jeśli nie próbowaliście polecam.
Składniki
5-6 średnich marchewek
2 łyżki masła
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
1,5 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Marchewki obrać i pokroić plasterki lub jeśli są duże to w półplasterki. Włożyć pokrojone marchewki do garnka, wlać wodę około 1 szklankę wody, sól i cukier i gotować do miękkości marchewek. U mnie były miękkie po 15 minutach. Wody powinno zostać tylko trochę na dnie., a następnie dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do marchewki.
Wymieszać i zagotować.
Marchewka duszona
Pyszny powrót do dzieciństwa. Moja babcia co niedzielę taką robiła:)
OdpowiedzUsuńMy marchewkę bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy :) Robię taką raz w tygodniu
OdpowiedzUsuńJa z dziecinstwa znam inna marchewke :)
OdpowiedzUsuńStarta na tarce na duzych oczkach i uduszona na masleku z cebulka doprawiona sola :)
Ja gotuję całe marchewki bez obierana na półtwardo. A dopiero potem obieram i kroję.
OdpowiedzUsuń