Mówię to, bo moja mama czasami gotowała zupę z tymi małymi kapustkami. Zawsze mój talerz był udekorowany dookoła nimi, a ich smaku nie znosiłam.
Jeśli macie ochotę spróbować brukselki pieczonej to zapraszam po przepis.
Składniki
600 g brukselki
3 małe ząbki czosnku
2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Brukselkę oczyścić z pierwszych listków, odciąć wystające głąby i każdą przekroić na połowę.
Włożyć do miski, doprawić delikatnie solą, pieprzem , dodać pokrojony w plasterki czosnek, oliwę i wymieszać.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach C , ale co jakiś czas należy ją pomieszać. Po 15 minutach dodać posiekane orzechy i piec aż kapusta będzie dobrze przyrumieniona.
Podawać gorącą jako dodatek do obiadu.
brukselka pieczona
Takiej brukselki jeszcze nie jadłem, a zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuńW wersji z czosnkiem i orzechami musi być pyszna. Ja piekłam z oliwą i ziołami, ale Twoim sposobem też zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam Grażynko :)
UsuńBardzo lubimy brukselkę :) Ale pieczonej jeszcze nie jadłyśmy, tylko na parze.
OdpowiedzUsuńBrukselki są do kupienia a pomysł świetny lubię takie przypiekanki
OdpowiedzUsuń