wtorek, 16 lutego 2016

Udka z kurczaka z ziemniakami

Soczyste, pachnące z odrobiną miodu, pomidorami i pieczonymi ziemniakami.
Taki wyczarowałam obiadek z udek z kurczaka.
Proste, ale jakie smaczne i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie przygotować taki obiadek.
Wszystko na blaszkę i do piekarnika, a Wy w tym czasie możecie poczytać ciekawą książkę lub obejrzeć fajny film.
Potem wyjmujemy z piekarnika i obiadek na stół. Czy może być lepiej?

Składniki
12 podudzi z kurczaka
3 gałązki pomidorów koktajlowych (około 400 g )
500 g ziemniaków
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
4 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
natka pietruszki
sól
pieprz

Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem , a następnie ułożyć na blaszce.
Cebulę obrać, pokroić w ósemki i poukładać pomiędzy kurczakiem. Czosnek pokroić drobno i posypać mięso.
W kubeczku wymieszać oliwę, ketchup, miód, słodką paprykę, sos sojowy i wszystko zagotować.
Polać dokładnie udka.
Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, wymieszać z 1 łyżką oliwy i poukładać na blaszce z mięsem .
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 40 minut, a następnie dołożyć pomidory koktajlowe wraz z gałązkami i piec kolejne 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.

udka z kurczaka z ziemniakami

13 komentarzy:

  1. udka lubię, a jak jeszcze są z dobrą marynatą to uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jaki apetyczny obiadek. Miłego dnia kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ulala.. ależ mieszanka smaków- musiało być bardzo aromatyczne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorki koktajlowe <3 Kurczak też wygląda świetnie xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się zarumienił ten kurczak, aż mam ochotę rzucić się na tę brytfankę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej! Pyszny obiadek :D Takie to mogłabym jeść codziennie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję annałach dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiad pierwsza klasa, wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne danie - u mnie nie wszyscy lubią udka więc dodałam skrzydełka i piersi . Piekłam bez termoobiegu i zajęło mi to prawie 2 godz. bo ziemniaki były twarde - następnym razem ( koniecznie będzie ) przykryję może będzie krócej , ale danie przepyszne i mięso i ziemniaczki a ten sosik ...obłędny :D cieszę się że zrobiłam bo jest tak pyszne że na stałe zagości w naszym menu . Agnieszka .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby było szybciej można lekko podgotować ziemniaki. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Czy można pięć w naczyniu zaroodpornym? Lepiej pięć z przykryciem czy bez?

    OdpowiedzUsuń