Taki wyczarowałam obiadek z udek z kurczaka.
Proste, ale jakie smaczne i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie przygotować taki obiadek.
Wszystko na blaszkę i do piekarnika, a Wy w tym czasie możecie poczytać ciekawą książkę lub obejrzeć fajny film.
Potem wyjmujemy z piekarnika i obiadek na stół. Czy może być lepiej?
Składniki
12 podudzi z kurczaka
3 gałązki pomidorów koktajlowych (około 400 g )
500 g ziemniaków
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
4 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
natka pietruszki
sól
pieprz
Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem , a następnie ułożyć na blaszce.
Cebulę obrać, pokroić w ósemki i poukładać pomiędzy kurczakiem. Czosnek pokroić drobno i posypać mięso.
W kubeczku wymieszać oliwę, ketchup, miód, słodką paprykę, sos sojowy i wszystko zagotować.
Polać dokładnie udka.
Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, wymieszać z 1 łyżką oliwy i poukładać na blaszce z mięsem .
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 40 minut, a następnie dołożyć pomidory koktajlowe wraz z gałązkami i piec kolejne 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.
udka z kurczaka z ziemniakami
Pyszny smak i kompozycja :)
OdpowiedzUsuńudka lubię, a jak jeszcze są z dobrą marynatą to uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJejku jaki apetyczny obiadek. Miłego dnia kochana :-)
OdpowiedzUsuńulala.. ależ mieszanka smaków- musiało być bardzo aromatyczne danie! :)
OdpowiedzUsuńPomidorki koktajlowe <3 Kurczak też wygląda świetnie xD
OdpowiedzUsuńŚwietnie się zarumienił ten kurczak, aż mam ochotę rzucić się na tę brytfankę :D
OdpowiedzUsuńOjej! Pyszny obiadek :D Takie to mogłabym jeść codziennie :)))
OdpowiedzUsuńZapisuję annałach dobry przepis.
OdpowiedzUsuńObiad pierwsza klasa, wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie - u mnie nie wszyscy lubią udka więc dodałam skrzydełka i piersi . Piekłam bez termoobiegu i zajęło mi to prawie 2 godz. bo ziemniaki były twarde - następnym razem ( koniecznie będzie ) przykryję może będzie krócej , ale danie przepyszne i mięso i ziemniaczki a ten sosik ...obłędny :D cieszę się że zrobiłam bo jest tak pyszne że na stałe zagości w naszym menu . Agnieszka .
OdpowiedzUsuńŻeby było szybciej można lekko podgotować ziemniaki. Pozdrawiam
UsuńCzy można pięć w naczyniu zaroodpornym? Lepiej pięć z przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńMożna w naczyniu bez przykrycia
Usuń