Aromatyczne i smaczne mięso. Zapachy rozchodzą się po całym domu i nie można się doczekać, kiedy wreszcie będzie gotowy. Podałam go z ryżem.
Kocham kuchnię hinduską i dlatego na moim blogu jest już trochę dań z tego kraju bogatego w mnóstwo aromatycznych przypraw.
Według wierzeń hinduskich żywność jest darem bożym i proces jego przygotowania wymaga należytego szacunku i powagi.
Inspiracja Książka Kuchnia hinduska
Składniki
1 kurczak
1/2 cytryny
400 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki soli
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 nasiona kardamonu
1 łyżeczka imbiru
4 goździki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych
Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Natrzeć mięso sokiem z cytryny i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z kolendrą, kminem, kurkumą i imbirem. Wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na rumiano cebulę pokrojoną w plasterki.
Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć 1 minutę, a następnie dodać kardamon, cynamon,goździki. i smażyć kolejne dwie minuty. Po tym czasie dodać kawałki kurczaka, wlać pozostały z miski jogurt i smażyć na wolnym ogniu aż płyn wyparuje lekko.
Posypać kurczaka wiórkami kokosowymi wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ryżem.
kurczak w jogurcie
Jakie aromatyczne danie;)
OdpowiedzUsuńKurczak o niezwykłym, niezwykle aromatycznym smaku. Bardzo go lubimy:)
OdpowiedzUsuńRzadko mam okazję jadać specjały kuchni hinduskiej, jednak bardzo mnie takie smaki interesują. Lubię nowości kulinarne i ciekawe eksperymenty. Nowe smaki to jest to. Pozdrowionka i miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńTen jogurt to ciekawy dodatek :) Nigdy nie próbowałyśmy :)
OdpowiedzUsuńFajne danie, kurczak pewnie super smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, aromatyczne mięso, lubię dobrze doprawione potrawy :)
OdpowiedzUsuń