A w kolejce czeka dla Was kolejne wielkanocne ciasto.
Ciasto
250 g mąki
125 g masła
125 g śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
Masa chałwowa
200 g śmietany kremówki
cukier puder do smaku
100 g chałwy waniliowej
250 g serka mascarpone
Dekoracja
kandyzowana skórka pomaranczowa
suszone morele
Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem spód ciasta.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Chałwę zmiksować na gładko, dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem i połączyć z serkiem.
Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Mazurek udekorować dowolnie.
mazurek chałwowy
Słodka rozpusta ;)
OdpowiedzUsuńLubię wypieki z dodatkiem chałwy. Mają niepowtarzalny smak. Na przykład chałwowy sernik. jednak nie robiłam nigdy jeszcze mazurka z w takiej wersji. Właściwie dlaczego nie? No, a jego wygląd to już prawdziwa sztuka dekoratorska :) Bardzo wiosenny. :)
OdpowiedzUsuńChałwowy? Pychota! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak chałwy! :) Piękny wyszedł!:)
OdpowiedzUsuńPiękny ma kształt, no i pyszny smak rzecz jasna :)
OdpowiedzUsuńChałwę bardzo lubimy więc i taka wersja mazurka nam by odpowiadała :)
OdpowiedzUsuńBardzo wielkanocnie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńWiesz co moja pani fajny ten mazurek /lubię chałwę/, ale skąd o tej porze roku wezmę biedronki? hi
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić z cukru hi hi
Usuń