Mięso jest soczyste, mięciutkie, a skórka chrupiąca. Takie własnie mięso najbardziej lubię.
Do tego podałam frytki i surówkę z pora z marchewką
Polecam na niedzielny obiadek :)
Składniki
1 kurczak
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżka oleju
rękaw do pieczenia
Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wszystkie przyprawy wraz z olejem wymieszać w miseczce i natrzeć bardzo dokładnie kurczaka z każdej strony.
Włożyć go do rękawa do pieczenia, a jego końce mocno zawiązać.
Zrobić w rękawie trzy dziurki np wykałaczką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny.
Po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw i piec jeszcze około 15 minut aż mięso będzie ładnie rumiane.
kurczak z chrupiącą skórką
Ale mi smaka narobiłaś. Pychota!
OdpowiedzUsuńlubię taką skórkę:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ....
OdpowiedzUsuńu mnie wszyscy uwielbiamy kurczaka,z chęcią takiego przygotuję
OdpowiedzUsuńHmm, taki najlepszy :>
OdpowiedzUsuńTakie kurczaki robię ale nie nie stosowałem curry i bez rękawa. Zastosuję. Dzięki
OdpowiedzUsuńNasz tata na pewno posmakowałby w takim kurczaku :)
OdpowiedzUsuńPyszny, chrupiący - aj, ale mi się zachciało takiego zjeść :)
OdpowiedzUsuńTakiego lubię najbardziej. Ale dawno nie jadłam. Pyszności :) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńTak pięknie upieczony, że aż chce się zjeść go z fotki:)
OdpowiedzUsuńMniam..mniam
Wygląda przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie wiem co bardziej lubię pani przepisy czy panią. Mam problem natury uczuciowej. Jednak te nóżki kurczaka smakowicie wyglądają.
Usuń