środa, 6 kwietnia 2016

Kurczak z chrupiącą skórką

Kurczak, który robi się sam. Nie ma przy nim pracy wiele pracy. Smarujemy przyprawami, pakujemy do piekarnika w rękawie do pieczenia i gotowe.
Mięso jest soczyste, mięciutkie, a skórka chrupiąca. Takie własnie mięso najbardziej lubię.
Do tego podałam frytki i surówkę z pora z marchewką
Polecam na niedzielny obiadek :)

Składniki
1 kurczak
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżka oleju
rękaw do pieczenia

Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wszystkie przyprawy wraz z olejem wymieszać w miseczce i natrzeć bardzo dokładnie kurczaka z każdej strony.
Włożyć go do rękawa do pieczenia, a jego końce mocno zawiązać.
Zrobić w rękawie trzy dziurki np wykałaczką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny.
Po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw i piec jeszcze około 15 minut aż mięso będzie ładnie rumiane.

kurczak z chrupiącą skórką


12 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie wszyscy uwielbiamy kurczaka,z chęcią takiego przygotuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie kurczaki robię ale nie nie stosowałem curry i bez rękawa. Zastosuję. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasz tata na pewno posmakowałby w takim kurczaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, chrupiący - aj, ale mi się zachciało takiego zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego lubię najbardziej. Ale dawno nie jadłam. Pyszności :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak pięknie upieczony, że aż chce się zjeść go z fotki:)
    Mniam..mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Nie wiem co bardziej lubię pani przepisy czy panią. Mam problem natury uczuciowej. Jednak te nóżki kurczaka smakowicie wyglądają.

      Usuń