Do duszonej kapusty z pomidorami podałam ziemniaki. I obiad gotowy. Możecie podać samodzielnie, z pieczywem itp.
Takie wiosenne smaczne danie.
Składniki
1 główka młodej kapusty
2 marchewki
1 por
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
koperek
sól
pieprz
Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną kapustę, marchewkę, pora i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dodać wodę , cukier, sól i pieprz i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier, koperek i chwilę dusić.
młoda kapusta duszona
U mnie była w niedziele. Ach, ten smak :) Uwielbiam tak przygotowaną młodą kapustę!
OdpowiedzUsuńu mnie dusi się po prostu na maśle, bez dodatków :) Ale i tak jeść nie mogę, to zostają mi wspomnienia i zapachy:)
OdpowiedzUsuńKażdy przygotowuje inaczej ale taka kapustka zawsze smakuje rewelacyjnie. My również pierwszą młodą kapustkę mamy za sobą:) na pewno przyrządzimy ją jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Najlepsza na świecie. Jadłam już w tym roku kilka razy. Pyyycha! :) Duszona najlepsza. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam duszoną kapustę, muszę jeszcze jakoś przekonać do niej swoego faceta :)
OdpowiedzUsuńMłoda kapustka najlepsza :) Uwielbiam ! Też miałam w planach zakupienie główki na weekend i podduszenie :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubimy taką kapustę :)
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta w każdym wydaniu mi smakuje :)
OdpowiedzUsuń