Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami.
Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :)
Pycha!
Składniki
1 kurczak
sól
pieprz
oliwa
Nadzienie
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 średnie jabłka
1 trawa cytrynowa ( lub sok z połówki cytryny)
2 łyżki natki pietruszki
1 jajko
1 kromka chleba
Kurczaka opłukać i osuszyć, a następnie oprószyć z wierzchu solą i pieprzem.
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na koniec dodać posiekaną trawę cytrynową. Wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.Wszystko dodać do cebuli , wbić jajko i wymieszać do połączenia się składników.
Napełnić farszem kurczaka i wykałaczkami spiąć skórę.
Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą.
Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach C, a następnie w 180 stopniach.
Piec około 1.5 h . W razie gdy kurczak zbyt mocno się przypala nakryć folią aluminiową.
kurczak pieczony nadziewany jabłkami
jabłkami kurczaka jeszcze nie nadziewałam :)
OdpowiedzUsuńJadłam kaczkę z jabłkami, muszę teraz spróbować kurczaka :)
OdpowiedzUsuńMoja mama w bardzo podobny sposób robi kurczaka z jabłkami. Muszę przyznać, że jest pyszny. To idealne danie na odświętny obiad rodzinny na przykład :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam nadziewanego kurczaka :) Ale mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMam na ryneczku stoisko z dobrymi kurczakami itp. gdzie kupuję całe tuszki. Przepis bardzo mi się podoba no to....po kurczaka marsz
OdpowiedzUsuń