Gulasz z szynki z pomidorami. Podałam z kaszą i surówką z młodej kapusty.
Prawda, że smaczny obiad? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam na poniższy przepis.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie tutaj. Zebrało się dość sporo przepisów na różne mięsa.
Składniki
70 dag szynki bez kości
2 łyżki masła klarowanego
1/2 l gorącej wody
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa.
Chwilę podsmażyć.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną paprykę.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Dusić około 1 h
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Polecam z ziemniakami, ryżem, makaronem,kaszą lub kluskami.
lubię gulasze, chociaż raczej kojarzą mi się z chłodniejszymi dniami:)
OdpowiedzUsuńFajne danie, smakowałoby naszemu tacie :D
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na urodzinowego torcika :D
Gulasz z szynki lubię. Dobry, dość chudy. U mnie częściej jest klasyczny, niż w pomidorowej wersji. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńApetyczny ! Jeszcze kromka świeżutkiego chlebka do tego:)
OdpowiedzUsuń