Było naprawdę bardzo smaczne. Można podać również z sosem pieczarkowym lub gulaszem, albo polane masełkiem tak jak w moim przepisie.
Na moim blogu znajdziecie również kluski ze szpinakiem i białym serem , które również Wam polecam.
Składniki
1 kg ziemniaków
400 g mrożonego szpinaku
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić przez maszynkę lub wycisnąć przez praskę. Szpinak rozmrozić na sicie i przesmażyć delikatnie na 1 łyżeczce masła, dodać posiekany drobno czosnek i wymieszać.
Całość dodać do ziemniaków, wbić jajka, wsypać mąkę i zagnieść.
Formować kulki dowolnej wielkości. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać na wrzątek kluski.
Zamieszać i po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut.
Podawać polane roztopionym masłem.
knedle szpinakowe
uwielbiam szpinak i wszystkie dania z nim:)
OdpowiedzUsuńU mnie knedelki są głównie na słodko. Na przykład z morelami. Latem to prawdziwy przysmak. Chciałabym bardzo spróbować wersji zielonej - szpinakowej :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńLubie knedle i kopytka z dodatkie szpinaku i ziół. Jak dla mnie bomba !
OdpowiedzUsuńDla osoby, która uwielbia szpinak(czyli dla mnie) takie knedle to niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńSam szpinak lubię a ten przepis wykorzystam
OdpowiedzUsuńooo takich, to jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń