Idealne na chłodne zimowe dni, które znakomicie smakuje i rozgrzewa.
Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad?
Składniki
500 wołowiny gulaszowej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 puszka pomidorów
4 duże ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 -3 szklanki wywaru warzywnego
sól
pieprz
W rondlu roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Włożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć je z każdej strony na rumiano.
Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wywar.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i wędzoną.
Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
bogracz z ziemniakami
Uwielbiam takie propozycje. Zjadłabym dziś na obiadek. Pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
jakie zimowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńrobiłam w kociołku żeliwnym nad ogniskiem ,suuuper !!
OdpowiedzUsuń