Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek.
Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze.
Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Pyszny obiad, który i Wam polecam.
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
1/2 szklanki wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
4 łyżki oleju
sól
pieprz
W miseczce wymieszać miód,olej sól,pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, sos sojowy, ocet balsamiczny.
Łopatkę umyć, osuszyć i nasmarować bardzo dokładnie powyższą marynatą. Odstawić mięso w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, plasterki czosnku, ułożyć mięso wraz z marynatą.
Całość podlać wodą.
Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 h .
łopatka wieprzowa pieczona
u nas łopatkę pieczemy z czosnkiem i pietruszką, i na kanapeczki ;)
OdpowiedzUsuńŁopatka jak marzenie, aż ślinka cieknie na sam widok, chyba nawet czujemy jej zapach:)
OdpowiedzUsuń