Zasada zrobienia makaronu jest bardzo prosta. Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko.
Jeśli chcemy zrobić z kg mąki dajemy 10 jajek.
Zrobienie makaronu wymaga od nas dużo wysiłku nie tylko przy zagniataniu ciasta, ale i przy wałkowaniu.
Przechowuję dobrze wysuszony makaron w torebkach papierowych.
Składniki
500 g mąki pszennej
5 jajek
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać na stolnicę , zrobić dołek w mące i wbić jajka, dodać sól i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być twarde i gładkie.
Rozwałkować je na jak najcieńszy placek. Tu należy użyć dużo siły. podsypywać mąką, aby ciasto się nie sklejało.
Placki można pokroić na paski o szerokości 6 cm. Ułożyć po trzy lub cztery jeden na drugim i kroić drobno paseczki pod skosem.
Drugi sposób to przeciąć placek w połowie, zwinąć rulonik i kroić cieniutko pod skosem.
Pokrojony makaron wysuszyć. Od czasu do czasu poobracać go, aby wyschnął.
Po wysuszeniu można przechowywać w papierowych torebkach.
makaron domowy
nigdy swojego nie robiłam jeszcze
OdpowiedzUsuńdo rosołku najlepszy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy makaron choć sam nigdy nie robiłem :) Jednak często u mamy taki się je :)
OdpowiedzUsuń