piątek, 28 lipca 2017

Chrupiące owsiane ciasteczka

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego. Upiekłam chrupiące, kruche ciasteczka owsiane. Z podanej porcji wychodzi około 30 szt. Bardzo szybko znikają. Do porannej kawki lub herbatki idealne.
W zakładce CIASTKA znajdziecie inne przepisy na małe co nieco.  Jeśli przygotujecie coś z moich potraw to podzielcie się opinią w komentarzach. Jest to dla mnie motywacja do pisania przepisów i znak, że warto pisać.
Źródło przepisu mojewypieki.com

Składniki
150 g płatków owsianych
100 g masła
1 jajko
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Płatki owsiane umieścić w malakserze i dwoma pulsami zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i wałkiem do ciasta lekko je zmiażdżyć. W przypadku płatków owsianych błyskawicznych nic nie robimy.
Masło roztopić i wymieszać z płatkami.
Do miseczki wsypujemy cukier i dodajemy jajko. Wszystko miksujemy na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i płatki. Mieszamy dokładnie.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy 1 łyżkę masy i formujemy cieniutkie kółka.
Uwaga ciasta mocno rosną i należy robić spore odstępy między nimi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  do momentu aż boki będą rumiane.
Po wyjęciu są miękkie, ale po wystudzeniu są kruche.

chrupiące owsiane ciasteczka




1 komentarz: