wtorek, 11 lipca 2017

Pęczak z kurkami

Dzisiaj mam dla Was pyszne danie. Pojawiły się w lasach i na straganach kurki, które uwielbiam.
Pęczak z kurkami i koperkiem. Mega pyszne danie.
Jeśli macie ochotę na danie wegetariańskie to bulion mięsny można zastąpić bulionem warzywnym.
Inne przepisy z kaszą w roli głównej znajdziecie w zakładce KASZE.



Składniki
2 szklanki pęczaku
250 g kurek
3 łyżki masła klarowanego
1/2 pęczka koperku
300 ml śmietany słodkiej (dałam 30%)
1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
100 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz

W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć.
Pęczak wypłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Dodać do podsmażonej cebuli i chwilę smażyć mieszając. Wlać wino i wymieszać smażyć aż całość wina odparuje. Wlewać gorący bulion stopniowo niewielkimi porcjami i czekać aż całość zostanie pochłonięta przez kaszę, a następnie dolewamy kolejną porcję bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pęczak będzie miękki.
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć chwilę oczyszczone kurki  (około 2-3 minuty) Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
Wszystko wymieszać i dodać do pęczaku. Wymieszać i podawać.

pęczak z kurkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz