Pęczak z kurkami i koperkiem. Mega pyszne danie.
Jeśli macie ochotę na danie wegetariańskie to bulion mięsny można zastąpić bulionem warzywnym.
Inne przepisy z kaszą w roli głównej znajdziecie w zakładce KASZE.
Składniki
2 szklanki pęczaku
250 g kurek
3 łyżki masła klarowanego
1/2 pęczka koperku
300 ml śmietany słodkiej (dałam 30%)
1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
100 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć.
Pęczak wypłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Dodać do podsmażonej cebuli i chwilę smażyć mieszając. Wlać wino i wymieszać smażyć aż całość wina odparuje. Wlewać gorący bulion stopniowo niewielkimi porcjami i czekać aż całość zostanie pochłonięta przez kaszę, a następnie dolewamy kolejną porcję bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pęczak będzie miękki.
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć chwilę oczyszczone kurki (około 2-3 minuty) Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
Wszystko wymieszać i dodać do pęczaku. Wymieszać i podawać.
pęczak z kurkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz