środa, 5 lipca 2017

Truskawkowa kula -ciasto

Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo ładnie się prezentuje i jest rewelacyjne w smaku. W środku delikatna truskawkowa pianka, a na zewnątrz czekoladowe ciasto. Wszystko polane czekoladową polewą. Mega apetyczne ciacho. Troszkę pracy przy nim jest, ale warto zrobić.
Truskawki można zastąpić malinami.
To kto się skusi na takie słodkości?

Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
Mąkę i kakao przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną.
Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać.
Piec w 180 stopniach C około 15 minut.
Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć.
Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier.
Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki.

Krem truskawkowy
600 ml śmietany kremówki 36%
3 czubate łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
300 g truskawek
1 cytrynowa galaretka
3 łyżki cukru

Dodatkowo
6-7 okrągłych biszkoptów

Truskawki włożyć do rondelka wraz z 3 łyżkami cukru i zmiksować na gładko. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika i dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.( nie może się ściąć, ale musi być płynne)
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia się składników. Ubijając wlewać stopniowo truskawki.
Krem nałożyć do miski na ciasto na równi z brzegiem miski.
Na kremie ułożyć lekko wciskając biszkopty.
Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Po tym czasie do miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić miskę wykładając ciasto na talerz.

Krem
200 g śmietany kremówki 36%
2 płaskie łyżki cukru pudru
Całość ubić na sztywną masę.

Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko.

Polewa
200 g mleka skondensowanego bez cukru
70 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
100 g czekolady gorzkiej

Żelatynę zalać odrobiną wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać lekko w mikrofali.
Mleko zagotować i rozpuścić w nim glukozę, dodać wodę. Zdjąć z palnika i rozpuścić w nim pokruszoną czekoladę oraz wlać żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i poczekać chwilę aż przestygnie.
Polewą polać dokładnie ciasto.

Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.







Truskawkowa kula








2 komentarze: