Arbuzów w sklepach ostatnio pod dostatkiem, a więc idealna pora na upieczenie ciasta.
Polecam również przepis na ciasto śnieżny puch, który cieszy się dużym powodzeniem na blogu.
Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno, a boków blaszki nie smarować.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Masa budyniowa
1 l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
200 g masła
Budynie wymieszać ze szklanką mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszane budynie i mieszając zagotować budyń.
Odstawić do wystudzenia nakrywając folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Dzięki temu nie zrobi się kożuch.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń stale miksując.
Masa arbuzowa
1 kg arbuza
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru
Arbuza pokroić i zmiksować na gładko, dodać cukier i zagotować.
Zdjąć z palnika, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie tężała wylać na ciasto.
Polewa
100 g czekolady mlecznej
200 g śmietany kremówki
1 łyżka kakao
Śmietanę mocno podgrzać, zdjąć z palnika i dodać kakao oraz pokruszoną czekoladę.
Wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie gładka.
Składanie ciasta
1 blat ciasta
1/2 masy budyniowej
masa arbuzowa
1/2 masy budyniowej
blat ciasta
polewa
arbuzowiec
O rany jakie piękne CIACHO a z Pani też musi być niezłe Ciacho mając taką pomysłowość na takie delicje. Dam dyspozycje na wykonanie tego ślicznego wypieku. Och dawno nic tu nie przeglądałem i Pisałem. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam
Usuńtakiego ciasta to nie robiłam
OdpowiedzUsuńWitam . Wyglada pieknie . Mam jednak pytanie , czy tej maki sa 3-4lyzki czy 3/4szklanki ? Nie jestem expertem w ciastach więc musze miec napisane wszystko jak "krowie na granicy". Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepraszam wkradł się błąd ma być 3/4 szklanki mąki
UsuńJuż poprawiłam.
Wspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne polecam.
OdpowiedzUsuń