Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie.
Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów.
Prawda, że pyszny obiad?
Składniki:
2 gotowane udka
1 pojedyńcza pierś z kurczaka
300 g gotowanej wołowiny
4-5 ogórków kiszonych
1 duża cebula
1 żabek czosnku
1 jajko
sól
pieprz
słodka papryka
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać)
Czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron.
kotlety z mięsa gotowanego
bardzo fajne:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na mielone
OdpowiedzUsuń