piątek, 18 sierpnia 2017

Maczanka krakowska

Maczanka krakowska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Krakowa.  Polski  street food.
Samodzielnie zrobiona smakuje wyśmienicie. Ja podałam z ogórkiem kiszonym.
Czas przygotowania jest dość długi, bo pierwsze moczenie w solance, a następnie długi czas duszenia.mięsa Jednak warto poczekać i delektować się mięciutkim mięsem zatopionym w bułce.
Polecam jeśli jeszcze nie próbowaliście.


Solanka do mięsa
na każdy litr wody - 2 łyżki soli
4 liście laurowe

1,5 kg karkówki bez kości
5 średnich cebul
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz
4 łyżki masła klarowanego
ogórek kiszony
bułki kajzerki

Naszykować solankę wraz z liśćmi laurowymi i zanurzyć w niej mięso.
Karkówka powinna być cała zanurzona w wodzie.
Odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

Po tym czasie wyjąć karkówkę z solanki i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Następnie posypać papryką, pieprzem dodać ziele angielskie i cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony, wlać wino i dusić wszystko około 6 minut.
Wlać 1 l gorącej wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5 h do 3 h.
W razie potrzeby uzupełniać wodę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Po uduszeniu mięso porozrywać na kawałeczki i wymieszać z sosem.
Bułkę przekroić na pół, namoczyć w sosie. Nałożyć mięso, pokrojony kiszony ogórek i przykryć namoczoną bułką.
Pycha!

maczanka krakowska



1 komentarz: