Polecam!
Składniki:
1 kg flaków wołowych parzonych białych
1 duża pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
1 mały por
2 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego
150 g przecieru pomidorowego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub mniej wg własnego smaku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
sól
pieprz
Flaki przelać na sicie opłukuję zimną wodą, a następnie przelewam wrzącą wodą.
Włożyć do garnka wlać 2.5 l wody, dodać pokrojoną na pół marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. wszystko zagotować do miękkości flaczków, a następnie dodać przecier pomidorowy, majeranek, paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować.
Flaczki wołowe
ja bardzo lubię flaczki ;)
OdpowiedzUsuń