sobota, 28 kwietnia 2018

Makaronowe krokiety

Makaronowe krokiety to  moją propozycja na smaczny obiad. Do tego proponuję surówkę z pora i Wasz ulubiony sos. Ja dałam czosnkowy. Krokiety można przygotować z makaronu, który pozostał Wam z poprzedniego dnia. Są syte, smaczne i szybkie do zrobienia.
Jeśli przygotowaliście coś Państwo z moich przepisów, to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Z góry bardzo dziękuję i zapraszam na bloga po inne ciekawe propozycje obiadowe, ciasta itp.


Składniki
250 g makaronu (drobnego, dałam nitki krajanka)
150 g żółtego sera
2 jajka
1 cebula
1 pęczek koperku
3 czubate łyżki mąki
pieprz
sól

Bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Wystudzić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i koperek drobno posiekać.
Wszystko umieścić w misce, dodać jajka (surowe) mąkę , doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Najlepiej ręką, ugniatając.
Na patelnię wlać sporą ilość oleju i rozgrzać.
Dłonie moczyć w zimnej wodzie i formować podłużne krokiety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju. Powinny być rumiane.
Wyjąć na ręcznik papierowy i podawać gorące.

makaronowe krokiety


5 komentarzy:

  1. fajny pomysł jak wykorzystać resztki makaronu ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taki pomysł na wykorzystanie makaronu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a można je zrobić w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na wykorzystanie makaronu,który został od zupy

    OdpowiedzUsuń