Mój mąż, który nie jest miłośnikiem zup, zjadł ze smakiem cały talerz. Uf, to jest sukces, bo rzadko, które jada zupy.
Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Składniki:
400 g czerwonej soczewicy
5 średnich cebul + 2 cebule
3 duże ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 pietruszka
2,5 l wywaru mięsnego (miałam z kurczaka)
1 płaska łyżka kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Wywar mięsny zagotować, dodać wypłukaną soczewicę, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w kostkę . Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim cebulę ( 5 szt) pokrojoną w kostkę. Na samym końcu smażenia dodać drobno posiekany czosnek i przełożyć do garnka z zupą.
Dodać kurkumę, doprawić solą i pieprzem oraz wlać sos sojowy. Gotować do miękkości soczewicy.
2 cebule pokroić w cienkie piórka i zrumienić na 1 łyżce masła na złoty kolor. Powinna być chrupiąca.
Przed podaniem posypać nią zupę.
Smacznego.
arabska zupa z soczewicy
apetyczna:)
OdpowiedzUsuń