Można wykorzystać ziemniaki ugotowane z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu.
Po upieczeniu można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Na blogu w dziale Zapiekanki znajdziecie mnóstwo pomysłów na zapiekane dania z piekarnika.
Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Składniki:
700 g ugotowanych ziemniaków
2 łyżki płaskie śmietany (dałam 18%)
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki bulionu mięsnego
6 pieczarek
2 łyżki ketchupu pikantnego
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyzki oleju
koperek
1 łyzeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę mieszając, a następnie dodać mięso mielone i smażyć przez około 5-6 minut. Dodać ketchup, bulion, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając.
Gotowe mięso wyłożyć naczynia żaroodpornego.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać, śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać.
Całość wyłożyć na mięso.
Łyżką można zrobić dekoracje i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż boki zapiekanki będą rumiane. (czas pieczenia około 25-30 minut)
Po wyjęciu posypać posiekanym koperkiem.
puree z mięsem -zapiekanka
robię taką zapiekanką z kukurydzą i fasolką, po meksykańsku :)
OdpowiedzUsuń