czwartek, 26 lutego 2015

Kurczak hajderabacki

Danie z kuchni hinduskiej

Składniki:

1 kurczak
2 płaskie łyżeczki kurkumy
2 cebule
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
3 goździki
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka opłukać, usunąć z niego skórę i podzielić na mniejsze kawałki.
W rondlu rozgrzać masło klarowane,dodać pokrojoną w plasterki cebulę i zarumienić ją, a następnie dodać  kardamon, cynamon, goździki, wymieszać i chwilę smażyć.
Włożyć kurczaka w kawałkach (ja podzieliłam kurczaka na cztery części), wlać puszkę pomidorów, jogurt wymieszany z kurkumą i rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Nie mieszać tylko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Dusić aż kurczak będzie miękki.
Na koniec posypać natką pietruszki.
Podawać z ryżem.


7 komentarzy:

  1. Jaki aromatyczny kurczak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie można przekazać zapachów :) Pyszny

      Usuń
  2. Danie wygląda na kuchnie północy, w tamtych rejonach robią cuda z kurczakiem :) Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna Dodatkowo bardzo zdrowa dzięki swoim specyficznym przyprawom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię kuchnię hinduską , bo zapach podczas ich przygotowywania jest wspaniały, a smak .......... pycha

      Usuń
  3. Jako noworysz przepisów kulinarnych ten przepis był jednym z pierwszych w realizacji, doskonały , łatwo się robi i szybko. Nie jeden raz zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował kurczak. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  4. Jako noworysz kulinarnych przepisów ten przepis był jednym z pierwszych w realizacji, sprawdził się doskonale, na pewno często zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń