Składniki:
1 kurczak
2 płaskie łyżeczki kurkumy
2 cebule
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
3 goździki
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka opłukać, usunąć z niego skórę i podzielić na mniejsze kawałki.
W rondlu rozgrzać masło klarowane,dodać pokrojoną w plasterki cebulę i zarumienić ją, a następnie dodać kardamon, cynamon, goździki, wymieszać i chwilę smażyć.
Włożyć kurczaka w kawałkach (ja podzieliłam kurczaka na cztery części), wlać puszkę pomidorów, jogurt wymieszany z kurkumą i rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Nie mieszać tylko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Dusić aż kurczak będzie miękki.
Na koniec posypać natką pietruszki.
Podawać z ryżem.
Jaki aromatyczny kurczak:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można przekazać zapachów :) Pyszny
UsuńDanie wygląda na kuchnie północy, w tamtych rejonach robią cuda z kurczakiem :) Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna Dodatkowo bardzo zdrowa dzięki swoim specyficznym przyprawom.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kuchnię hinduską , bo zapach podczas ich przygotowywania jest wspaniały, a smak .......... pycha
UsuńJako noworysz przepisów kulinarnych ten przepis był jednym z pierwszych w realizacji, doskonały , łatwo się robi i szybko. Nie jeden raz zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował kurczak. Pozdrawiam ciepło :)
UsuńJako noworysz kulinarnych przepisów ten przepis był jednym z pierwszych w realizacji, sprawdził się doskonale, na pewno często zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuń